Apathie

Het woord apathisch roept iets negatiefs op. Toch is apathie bij demente mensen vaak een heerlijke vorm van rust in het hoofd. Een bekende hersenkundige, die zelf een ernstige hersenbeschadiging kreeg, beschrijft het als een ‘paradijselijke, volle stilte die te vergelijken is met een meditatietoestand’. Activeren hoeft dus niet per se. Wél kunnen we deze stilte begeleiden door sfeervolle lichtbeelden en muziek.

CASUS: Meneer Hermans lijkt onbereikbaar. Hij is op reis in zijn binnenwereld. Op zijn innerlijke golven van poëzie laat hij zich meevoeren. Alle gedichten die hij ooit schreef komen langs. Verzonken in herinneringen voelt hij zich fijn. ‘Doet u mee met een spelletje, meneer Hermans? Gaat u mee wandelen? Krijgt u nog bezoek vandaag?’….Meneer Hermans zucht eens diep. ‘Wanneer laten ze me toch met rust?’
Op dat moment mag hij naar zijn kamer. Het licht is er gedempt en langzaam vult zachte vioolmuziek de ruimte. Een sfeer van Zen laat hem weer doorademen. ‘Waar was hij gebleven?’ Zijn gedachten vullen zich met hemelse haiku’s. Met een glimlach op zijn gezicht keert hij tevreden terug in zichzelf. Nu zijn het duidelijk de juiste prikkels. 
 
Oplossing: Zenpakket met zintuiglijke prikkels

Reacties zijn gesloten.