Onrust

Onrust ontstaat vaak door teveel of te weinig prikkels. Behalve spelboxen (zie verveling) vormen fijne, sfeervolle, kalmerende prikkels een goede oplossing. Wij leveren een soort toverkastje met daarin een pakket aan zintuiglijke prikkels: een dvd met kalmerende filmpjes en taferelen, een cd met rustgevende geluiden, enkele armaturen met prachtige lichtprikkels en -beelden en knuffelattributen. Dementerenden kunnen hier erg van genieten. U kunt het ook eerst huren om het uit te proberen. Maar ook in de huiskamer kunt u met vertrouwde geuren, geluiden en rituelen rust brengen.

CASUS: Meneer Peeters kijkt verschrikt op. Zat hij net rustig in de leunstoel, wordt hij over-enthousiast van achteren benaderd. ‘Gaat u mee koffiedrinken, meneer Peeters?’ Het personeel loopt af en aan. Nog voor hij goed en wel is aangeschoven, wordt er al vier keer iets op tafel gezet. Hij raakt in de war. ‘Waar is de koffie?’ Toch even navragen, want het kopje is leeg. Hij was toch koffie aan het drinken? Heeft hij het soms al opgedronken? Hij herinnert het zich niet meer. Zijn handen zoeken een uitweg en beginnen onrustig op tafel te trommelen.
 
Maar dan gaat de deur dicht en een rustig muziekje aan. Hij ruikt ineens de geur van koffie. ‘Ah, dat is lekker. En die ouderwetse kletskoppen smaken ook heerlijk.’ Hij denkt aan moeder de vrouw en waant zich thuis op de boerderij, aan de keukentafel. Op het lcd scherm verschijnt een keukenraam, met een weiland vol koeien. In gedachten ligt het omgeploegde land er goed bij. Met een glimlach op zijn gezicht vindt hij rust in het heerlijke ritueel van koffiedrinken. Nu zijn het duidelijk de juiste prikkels.
 
 
Oplossing: zintuiglijke prikkels en gedragsaanpassing van personeel

Reacties zijn gesloten.