Verveling

Dementerenden vervelen zich vaak. Dat komt omdat zij geen gedachten meer kunnen oproepen. Zij zijn afhankelijk van prikkels van de omgeving. En lang niet alle prikkels zijn geschikt om hun hersenen tot actie te laten komen.

CASUS: Meneer Jansen begint te roepen. Eerst zachtjes, maar gaandeweg wordt het steeds nadrukkelijker. ‘Zuster, zusterrrrr!!!!’ Wat moet hij anders doen? Eigenlijk kriebelt het binnen in hem. Vroeger was hij altijd bezig, lekker in zijn eigen werkplaats. Altijd wat te doen. En nu weet hij het even niet meer.
 
Gelukkig begrijpt ze hem en neemt hem mee naar de gereedschapshoek. ‘Natuurlijk ga ik dat voor u repareren,’ en hij gaat direct met zijn bako en schroevendraaier in de weer.‘Hou je het wel netjes?’ roept mevrouw Pieterse, die in dezelfde ruimte met schort en plumeau door de kamer loopt. ‘Ik heb net gezogen. En ik ga nu het zilver poetsen.’ Het bestek en de zilverpoets liggen al klaar. Beiden zijn vol energie en heel gefocust op de dingen waar ze voldoening uit halen. Met een glimlach op hun gezicht zien we de voormalige technicus en huisvrouw opleven. Nu zijn het duidelijk de juiste prikkels.
 

Reacties zijn gesloten.